ZASADY ZDROWEGO GRILLOWANIA - jak zneutralizować rakotwórcze związki ?

Sekrety grillowania! Co zrobic aby potrawy z rusztu były smaczne i ZDROWE ?

 Któż nie lubi posiedzieć sobie wieczorem w ogrodzie lub tarasie przy zachęcająco skwierczącym grillu. Wszyscy lubimy smak grillowanego  mięsa. I bardzo dobrzebo takie mięso jest mniej kaloryczne od smażonego, zawiera dużo mniej tłuszczu, który
wytapia się z niego pod wpływem wysokiej temperatury. Poza tym, do przyrządzania potraw nie musimy używać tłuszczu :) 

 Ale pamiętajmy - w grillowanym i smażonym mięsie, kryją się rakotwórcze związki ! Gdy  tłuszcz ścieka z grillowanego mięsa na gorące węgle, tworzą się toksyczne substancje - wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). Dym i gorące płomienie z węgli, które opiekają grillowaną żywność, odpowiadają także za to, że WWA wędrują w górę i lądują na mięsie. Związki te mogą zwiększyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka.
 Ale nie martwmy się ! Wcale nie musimy porzucać grillowania !




Fot. : link


 1.  Jeśli chcemy pozbyć się rakotwórczych związków - zastosujmy przyprawy !


 Są one najłatwiejszą metodą neutralizacji toksycznych związków. 
Do takiego wniosku doszedł  J. Scott Smith, profesor chemii żywności z Kansas State University. Przeprowadził on badanie dotyczące redukcji rakotwórczych związków.
Sprawdził on, jak na opiekane na grillu mięso działają: kmin rzymski, kolendra, imbir chiński, rozmaryn i kurkuma. 
 Okazało się, że imbir, rozmaryn oraz kurkuma były najbardziej skuteczne, przy czym rozmaryn uplasował się na pierwszym miejscu, jako zapewniająca najlepszą ochronę
przyprawa. Przyprawy te hamują wytwarzanie się rakotwórczych związków
i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.


2.   Badania dowiodły, że aby zmniejszyć ilość rakotwórczych związków w mięsie, powinno się je zamarynować przed dalszą obróbką !


Redukuje to ilość HCA aż o 95% !
 Do marynaty warto użyć oliwy o wysokiej temperaturze dymienia ( oliwa z oliwek,
olej rzepakowy). Poza tym dodajmy do niej składniki bogate w antyoksydanty :
czosnek, bazylię, tymianek, paprykę ostrą, gorczycę.
Dobrze, jeśli zrezygnujemy z soli na rzecz naturalnych przypraw.
 Przygotowanie takiej marynaty jest bardzo proste. Mięso w niej powinno
poleżeć minimum 2 godziny, ale najlepiej jeśli zostanie w niej całą dobę.


3.   Nigdy nie wrzucajmy do grilla mięs peklowanych ! 


Zrezygnujmy z wszelkich konserw ! Substancje peklujące i konserwujące 
np. saletra w wyniku obróbki rozkładają się na nitrozaminy i akrylamid. 
Te związki przyczyniają się do powstawania raka pęcherza moczowego, raka piersi
i raka jelita grubego.

4.   Sprawdzajmy dokładnie co kupujemy !


Nie kupujmy mięsa już przyprawionego, bo trudno wtedy ocenić czy jest naprawdę
świeże. Nie żałujmy ziół i przypraw, ale kupujmy tylko te od sprawdzonych sprzedawców.
Co mogłabym Wam polecić do grilla?


- Na początek Tandoori masala KLIK )

Skład : kolendra, kmin rzymski, pieprz cayene, imbir, trawa cytrynowa, czosnek, gozdziki,
gałka,papryka słodka.
Ta przyprawa świetnie się nadaje do różnego rodzaju marynat !Jest podstawą hinduskiej kuchni. Ma bardzo aromatyczny i ostry smak.Można ją używać do marynowania warzyw, mięsa i  ryb, ale nadaje siępoza tym praktycznie do wszystkiego!

- No i oczywiściPrzyprawa do grilla ( KLIK )

Duży wybór, zapraszam.


-  Poznajcie Chimichurri  KLIK )

To przyprawa pochodząca z Argentyny. Nadaje się świetnie
do przyprawiania mięsa na grilla. Daje efekt dobrze doprawionego
i aromatycznego mięsa.  Można też z niej przyrządzić pyszny sos, który
będzie się nadawał jako dodatek do grillowanych potraw.

- A na koniec nasz wspaniały RozmarynKLIK )

Udanego grillowania ! 

Komentarze

  1. Dobre porady. Chociaż ja wolę grilla na gaz. A przepisy na grilla znajduję na stronie grillujgotuj.pl. Mają tam masę świetnych przepisów. Ostatnio zaserwowałam swojej rodzince szaszłyki z łososia. Były pyszne. Nawet nie wiedziałam, że potrafię takie zrobić. Bardzo proste są tam przepisy i takie lubię. ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz