Sekrety grillowania! Co zrobic aby potrawy z rusztu były smaczne i ZDROWE ?
Któż nie lubi posiedzieć sobie wieczorem w ogrodzie lub tarasie przy zachęcająco skwierczącym grillu. Wszyscy lubimy smak grillowanego mięsa. I bardzo dobrzebo takie mięso jest mniej kaloryczne od smażonego, zawiera dużo mniej tłuszczu, którywytapia się z niego pod wpływem wysokiej temperatury. Poza tym, do przyrządzania potraw nie musimy używać tłuszczu :)
Ale pamiętajmy - w grillowanym i smażonym mięsie, kryją się rakotwórcze związki ! Gdy tłuszcz ścieka z grillowanego mięsa na gorące węgle, tworzą się toksyczne substancje - wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). Dym i gorące płomienie z węgli, które opiekają grillowaną żywność, odpowiadają także za to, że WWA wędrują w górę i lądują na mięsie. Związki te mogą zwiększyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka.
Ale nie martwmy się ! Wcale nie musimy porzucać grillowania !
Fot. : link
1. Jeśli chcemy pozbyć się rakotwórczych związków - zastosujmy przyprawy !
Do takiego wniosku doszedł J. Scott Smith, profesor chemii żywności z Kansas State University. Przeprowadził on badanie dotyczące redukcji rakotwórczych związków.
Sprawdził on, jak na opiekane na grillu mięso działają: kmin rzymski, kolendra, imbir chiński, rozmaryn i kurkuma.
Okazało się, że imbir, rozmaryn oraz kurkuma były najbardziej skuteczne, przy czym rozmaryn uplasował się na pierwszym miejscu, jako zapewniająca najlepszą ochronę
przyprawa. Przyprawy te hamują wytwarzanie się rakotwórczych związków
i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.
2. Badania dowiodły, że aby zmniejszyć ilość rakotwórczych związków w mięsie, powinno się je zamarynować przed dalszą obróbką !
Do marynaty warto użyć oliwy o wysokiej temperaturze dymienia ( oliwa z oliwek,
olej rzepakowy). Poza tym dodajmy do niej składniki bogate w antyoksydanty :
czosnek, bazylię, tymianek, paprykę ostrą, gorczycę.
Dobrze, jeśli zrezygnujemy z soli na rzecz naturalnych przypraw.
Przygotowanie takiej marynaty jest bardzo proste. Mięso w niej powinno
poleżeć minimum 2 godziny, ale najlepiej jeśli zostanie w niej całą dobę.
3. Nigdy nie wrzucajmy do grilla mięs peklowanych !
np. saletra w wyniku obróbki rozkładają się na nitrozaminy i akrylamid.
Te związki przyczyniają się do powstawania raka pęcherza moczowego, raka piersi
i raka jelita grubego.
4. Sprawdzajmy dokładnie co kupujemy !
świeże. Nie żałujmy ziół i przypraw, ale kupujmy tylko te od sprawdzonych sprzedawców.
Co mogłabym Wam polecić do grilla?
- Na początek Tandoori masala ( KLIK )
Skład : kolendra, kmin rzymski, pieprz cayene, imbir, trawa cytrynowa, czosnek, gozdziki,
gałka,papryka słodka.
Ta przyprawa świetnie się nadaje do różnego rodzaju marynat !Jest podstawą hinduskiej kuchni. Ma bardzo aromatyczny i ostry smak.Można ją używać do marynowania warzyw, mięsa i ryb, ale nadaje siępoza tym praktycznie do wszystkiego!
- No i oczywiście Przyprawa do grilla ( KLIK )
Duży wybór, zapraszam.- Poznajcie Chimichurri ( KLIK )
To przyprawa pochodząca z Argentyny. Nadaje się świetnie
do przyprawiania mięsa na grilla. Daje efekt dobrze doprawionego
i aromatycznego mięsa. Można też z niej przyrządzić pyszny sos, który
będzie się nadawał jako dodatek do grillowanych potraw.
- A na koniec nasz wspaniały Rozmaryn ( KLIK )
Udanego grillowania !
Dobre porady. Chociaż ja wolę grilla na gaz. A przepisy na grilla znajduję na stronie grillujgotuj.pl. Mają tam masę świetnych przepisów. Ostatnio zaserwowałam swojej rodzince szaszłyki z łososia. Były pyszne. Nawet nie wiedziałam, że potrafię takie zrobić. Bardzo proste są tam przepisy i takie lubię. ;)
OdpowiedzUsuń