"Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem." Hipokrates (460-370 p.n.e.) Niech Was nie zmyli tytuł bloga. Strona ta jest nie tylko o przyprawach,ale również o ziołach, roślinach, owocach i wszystkich naturalnych i zdrowych produktach ,które mogą przynieść nam zdrowie i zadowolenie z życia. Ten blog jest o zdrowym, naturalnym i smacznym odżywianiu.

czwartek, 23 października 2014

Przyprawa naturalna BEZ SOLI I GLUTAMINIANU

Zdrowa kuchnia  BEZ CHEMII  czyli naturalny smak, zapach i aromat naszych potraw :)

 Glutaminian sodu (E621) jest dziś stosowany w coraz większej ilości produktów w celu wzmocnienia i wydobycia smaku produktów spożywczych. 
Możemy go znaleźć w kostkach rosołowych, zupach w proszku, konserwach mięsnych, chipsach, sosach instant. Ale pamiętajmy, że glutaminian sodu zawarty w nich nie jest obojętny dla zdrowia człowieka.
Spożywany w nadmiarze może wyrządzić wiele szkód w naszym organizmie...

" Syndrom chińskiej restauracji " ....?

 Glutaminian sodu jest nieodłącznym składnikiem azjatyckiej kuchni. 
U znacznej ilości wrażliwych osób po zjedzeniu chińskich potraw zaobserwowano objawy takie jak : dreszcze, omdlenia, zawroty głowy, pocenie się, kołatanie serca i ucisk w klatce piersiowej

UWAGA ! Poprawia smak lecz przyczynia się do rozwoju raka i otyłości !


 Ten chemiczny związek stanowi też duże zagrożenie dla osób z chorobami
serca i nowotworami. Komórki nowotworowe, do których dostarczany jest glutaminian sodu wykazują wzmożoną aktywność do rozprzestrzeniania się po organizmie i tworzenia przerzutów! A jako ekscytoksyna może prowadzić do sklerozy, gdyż uszkadza i niszczy neurony. Może powodować również do rozwoju Choroby Aizcheimera. 
 Badania naukowe dowodzą, że spożywanie produktów zawierających glutaminian sodu przyczynia się do rozwoju otyłości. Chipsy, kostki rosołowe,
sztuczne przyprawy smakują i ładnie pachną zwiększając tym nasz apetyt, lecz na pewno owy sztuczny smak i zapach nie jest naturalny i korzystny dla naszego zdrowia.

 Pomimo tego, iż przeprowadzono bardzo wiele badań nad szkodliwością glutaminianu na zdrowie człowieka nie jest on wycofywany z produkcji i zapewne długo nie będzie. Produkuje się go rocznie ponad 400 tysięcy ton!
Przemysł spożywczy zapewne musiałby nie mało ucierpieć biorąc pod uwagę
utratę tak wielkiego polepszacza smaku.
 Na szczęście nie wszyscy musimy dołączać do grupy osób używających
tego chemicznego środka!  Zdrowy i naturalny smak i aromat potraw możemy 
uzyskać przy użyciu dobrze skomponowanych ziół i przypraw :)


 Przyprawą, którą ja stosuję i którą zresztą uwielbiam jest
przyprawa naturalna bez soli i glutaminianu. Nie używam żadnych kostek rosołowych i tym podobnych, a każda zupa wychodzi z tą przyprawą pyszna!
Dodatkowym atutem tej przyprawy jest fakt, że jest ona pozbawiona soli.
Czasami dodaję ją także np. do gotowanych warzyw np. fasolki lub kalafiora.


zupa bez kostek rosołowych


zupa kalafiorowa

Możecie tą przyprawę kupić tutaj:


2 komentarze :

  1. dziś poczytam co jem

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie spodziewałam się, że czai się tu aż takie zło! Dobrze wiedzieć, żeby unikać ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obejrzyj jeszcze