Jagody Goji - działanie i lecznicze właściwości cudownych owoców

Jagody Goji - wszyscy o tym mówia, ale co to takiego ?



Fot. Tumblr

 Jagody Goji - to ostatnio największy trend i bardzo dobrze sprzedający się towar spośród wysokiej klasy zdrowej żywności. Te delikatne i czerwone jagody tradycyjnie uprawiane w regionach Chin, Mongolii i Tybetu zostały wyróżnione przez takie gwiazdy jak Madonna, Ophra, Mischa Barton i Elizabeth Hurley.
 Jagody Goji pojawiając się na rynku obiecywały młodość, zdolność w walce z rakiem, zwiększone libido, odporność, zdrowie.  Ale jak jest na prawdę? Postaramy się im przyjrzeć ;)

 W wielu artykułach i nie tylko pojawia się śmiałe stwierdzenie, że Jagody Goji pomagają w
zapobieganiu, a nawet w leczeniu raka. Jedno jest pewne i nie można temu zaprzeczyć - zawierają więcej przeciwutleniaczy niż jakikolwiek inny owoc. Ale są też inne stwierdzenia, których możemy być w stu procentach pewni...
 Jagody Goji są bardzo pożywnym i  bogatym w składniki odżywcze owocem.
Mają więcej witaminy C niż pomarańcze,
więcej beta-karotenu niż marchew
i więcej żelaza niż stek !
 Od wielu tysięcy lat owoce Goji były wykorzystywane w Azji jako naturalny lek i nazwane
zostały '' owocami długowieczności '' - można przeczytać zapewnienia.
 Jagody Goji są również bogatym źródłem witamin z grupy B oraz przeciwutleniaczy, które
chronią przed szkodliwymi wolnymi rodnikami niszczącymi komórki w naszym organiźmie.
Zawierają również kilkanaście różnych aminokwasów oraz 21 pierwiastków śladowych.
Tak więc twierdzenia mówiące o tym, że owoce te chronią serce, układ odpornościowy, oczy
 i skórę wydaja się być jak najbardziej prawdziwe.
Do tego przecież beta-karoten i przeciwutleniacze pomagają w walce z rakiem.


Pomagają w walce z rakiem ?


 To jak to jest właściwie z tym stwierdzeniem, że pomagają w leczeniu raka ?
Jak pisałam wcześniej owoce Goji są bardzo bogate w przeciwutleniacze. 
Jagody Goji mają wysoką zawartość Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC).
Badania zostały przeprowadzone przez Departament Rolnictwa USA.

ORAC ORAC (skrótowiec od ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity) – zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze (inaczej: pojemność antyutleniająca lub pojemność antyoksydacyjna) w próbkach biologicznych[1]. ( źródło: Wikipedia ).
Oto zawartość ORAC w niektórych produktach o dużej ilości przeciwutleniaczy:


Suszone śliwki - 5770 
Rodzynki - 2830 
Czarne jagody - 2400 
Truskawki - 1540 
Szpinak - 1260 
Brukselka - 980 
Pomarańcze - 750 

 Wg tych źródeł zawartość ORAC w jagodach Goji wynosi więcej niż 25. 000 !
W 1999r. amerykański Departament Rolnictwa opublikował badania dotyczące stwierdzenia, że
żywność z wysokim ORAC może pomóc w opóźnieniu procesu starzenia i ochronić komórki
przed uszkodzeniem ( wolnymi rodnikami).  Jagody Goji są więc bezapelacyjnie
do owej grupy leczniczych produktów zaliczane.
 Przeprowadzono również badania, w których wykazano,że jagody Goji hamują niektóre
mutacje genetyczne, które prowadzą do raka. Ponadto dowiedzono, iż
owoce te pomagają w zmniejszeniu efektów ubocznych hemioterapii i radioterapii w
przypadku leczenia raka.
 Pamiętajmy jednak, że nie powinniśmy przesadzić ze spożywaniem tych owoców.
Za duża dawka witamin i minerałów nie jest również wskazana dla organizmu.

Działanie na układ odpornościowy


Jagody Goji zawierają unikalne związki, takie jak np.  polisacharydy, które zwiększają zdolność
organizmu do opierania się chorobom i różnym patogenom. Patogeny wywołują w naszym
organizmie takie choroby jak np. alergia, rak, stwardnienie rozsiane, toczeń,
reumatoidalne zapalenie stawów,celiakia, bóle stawów.
 Polisacharydy zawarte w owocach Goji mają budowę podobną do substancji zawartych
w Echinacea i grzybach Maitake, znanych ze swoich zdolności do wspierania układu odpornościowego.
 Jagody Goji są również bogatym źródłem witaminy C i cynku, które chronią organizm przed
chorobami.
 Komórki odpornościowe są jak straż , czuwają i bronią nasz organizm przed intruzami.
Problemy pojawiają się wtedy, gdy komórki odpornościowe biorą własne komórki za
wrogie i atakują ja. L Pojawia się choroba autoimmunologiczna. Bardzo dużo ludzi zapada
na taką chorobę, większość stanowią kobiety. Jagody Goji pomagają organizmowi odróżnić
przyjaciela od wroga.
 Naukowcy w Chinach przeprowadzili badanie, w którym sprawdzili jak działają
jagody Goji. W jednym z badań 50 osób jadło 1,5 uncji jagód Goji na dobę
przez 10 dni. Ilość białych krwinek we krwi i stan układu odpornościowego
uległy poprawie.

Jagody Goji a długowieczność


 Region Chin, gdzie uprawiane są jagody Goji i zjadane codziennie ma aż 16 razy więcej stulatków,
jak reszta kraju. Owoce te są kluczowym składnikiem ich diety. Poza tym  ludzie ci są dużo bardziej 
zdrowi, aktywni i pogodni niż ich rówieśnicy w innych obszarach kraju. 
 Naukowcy, badając leczniczy wpływ jagód Goji na organizm człowieka zidentyfikowali szereg 
substancji i składników odżywczych pomagających zachować zdrowe i długie życie.

Wpływ na sprawność seksualną


 Zmniejszona sprawność seksualna nie jest nieodłączną częścią starzenia się.
Niższy popęd płciowy u kobiet i mężczyzn może być wywołany zmniejszoną produkcją
testosteronu. Jagody Goji pomagają w zwiększeniu jego produkcji.
 W Azji jagody Goji są spożywane jako silny środek pobudzający seksualnie.
Ponadto Goji poprawia ogólną kondycję, nastrój i samopoczucie. Może też pomóc
zmniejszyć stres. Wszystkie te korzyści sprzyjają zachowaniu zdrowego
życia seksualnego.

Dawkowanie jagód Goji


 Dietetycy i lekarze zalecają spożywanie około 20-30 g suszonych owoców Goji dziennie.

Mówi się, że przeciwwskazania dotyczące spożywania owoców Goji dotyczą jedynie kobiety w ciąży i karmiące piersią, oprócz tego są polecane dla osób w każdym wieku. 
Ale uwaga - Zawsze istnieje prawdopodobieństwo alergii. Dlatego osoby wrażliwe powinny zrobić próbę, kiedy jednak zdecydują się na jej zakup, przed spożyciem. Czerwona wysypka na całym ciele, obrzęk dziąseł to typowe objawy alergenu.
A teraz powiem z własnego doświadczenia - już od dłuższego czasu podjadam sobie jagody Goji i żadnych dziwnych efektów ubocznych nie miałam. Nie mniej jednak każdy człowiek jest inny, niektórzy nie mogą spożywać niektórych produktów - dlatego zachęcam wszystkie wrażliwe osoby do ostrożności i obserwowania swojego organizmu przy pierwszym dawkowaniu tych owoców ;)

Dzieci do 3 roku życia powinny spożywać mniej niż 1/3 zalecanej dawki.
Jagody Goji można włączyć do codziennej diety jako smaczna i zdrowa przekąska i przy
okazji cieszyć się zdrowiem i długowiecznością.
 Z jagód Goji można przyrządzać również różne potrawy np. zupy, soki, dodawać do lodów,
sałatek owocowych, musli itp.


Fot.:Tumblr

Jagody Goji dobrze jest kupić w sprawdzonych sklepach.
Polecam tu: jagody Goji

Komentarze