Gorczyca
Najbardziej znanym produktem, jaki przyrządza się z nasion gorczycy jest musztarda.
Trudno nam sobie wyobrazić zjedzenie kiełbaski lub kawałka tłustszego mięsa bez niej.
I bardzo dobrze ! Bo gorczyca nie tylko pomaga w trawieniu, ale ma też wiele innych właściwości leczniczych...
CIEKAWOSTKI:
- Do nasion gorczycy nawiązał już Jezus Chrystus - w przypowieści o Królestwie niebieskim,
zapisanej w Ewangeliach. A także, gdy tłumaczył, że mając choćby odrobinę wiary można dojść
do wielkich rezultatów - podobnie jak duża roślina, wyrastająca z małych nasion gorczycy.
- Papkę z rozgotowanych nasion gorczycy podawano nowożeńcom - aby żyli długo i zdrowo.
- Już w 1-szym wieku n.e. Rzymianie opisali produkcję musztardy !
- Przyprawę stanowią nasiona 3 gatunków gorczycy : gorczycy białej , czarnej i sarepskiej.
Ta, bardziej ostra to sarepska.
- W medycynie ludowej jest wykorzystywana jako ziele promieniujące. Uważano więc, że
specjalne woreczki z nasionami gorczycy przyłożone na przykład do kości lub stawu
uśmierzają ból.
9 WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZYCH GORCZYCY :
1. Nasiona gorczycy są bardzo bogate w selen i magnez. Oba składniki nadają tej przyprawie
właściwości przeciwzapalne. Spożywana regularnie, może pomóc np. w łagodzeniu
i kontrolowaniu objawów astmy.
2. Może pomóc schudnąć. Nasiona gorczycy są bogate w różne mikroelementy i
witaminy B takie jak ryboflawina, kwas foliowy, tiamina. Oprócz wielu innych zasług
tych witamin przyspieszają one metabolizm i mogą się przyczynić do utraty wagi.
3. Może spowolnić starzenie. Gorczyca jest bogatym źródłem karotenów, witamin A, C i K,
flawonoidów. Wszystkie te składniki razem wzięte są bardzo bogate w przeciwutleniacze,
które spowalniają proces starzenia komórek.
4. Chroni przed rakiem żołądka i jelit. Bogate w składniki odżywcze nasiona gorczycy
pomagają w spowolnieniu postępu i zapobieganiu chorób nowotworowych układu
pokarmowego. Badania wykazały, że nasiona gorczycy posiadają właściwości, które mogą ograniczać wzrost już istniejących komórek rakowych i zapobiegają tworzeniu się nowych
nowotworów.
5. Łagodzi zapalenie stawów i bóle mięśni ! Gorczyca rozgrzewa, działa przeciwzapalnie,
łagodzi ból i poprawia ruchomość stawów.
Rada na bolące stawy :
2 czubate łyżki zmielonej gorczycy zalej 0,5 l ciepłej wody (nie wrzątek). Zmoczoną w tym płynie szmatkę połóż na chory staw, zostaw na kwadrans. Gdy przestygnie, wypłucz szmatkę pod bieżącą wodą, namocz w płynie gorczycowym i znów przyłóż. Powtórz to 3-4 razy. Na koniec opłucz skórę, posmaruj kremem.
6. Obniża poziom cholesterolu. Chroni tętnice przed miażdżycą. Pomaga też regulować przepływ krwi i chroni nasz organizm przed nadciśnieniem.
7. Pobudza wzrost włosów ! Przez wieki gorczyca znana była jako środek na porost włosów.
Jest bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym beta-karotenu. Poza tym zawiera dużo żelaza, wapnia i magnezu. Wszystkie te składniki przyczyniają się do szybszego wzrostu włosów.
Zauważyłam, że wiele dziewczyn proponujących na swoich blogach tzw. maseczkę z musztardy, chwali się bardzo dużym przyrostem włosów po miesiącu stosowania. Może to być ponoć aż 5-10 cm ! Oto przepis :
Maska na porost włosów z musztardy lub gorczycy
- 2 łyżki gorczycy w proszku lub musztardy
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki oliwy w oliwek
- 2 łyżeczki cukru
Wszystko wymieszaj i wmasuj w skórę głowy. Zostaw na 1 godz i spłucz włosy.
Stosuj raz w tygodniu przez jeden miesiąc.
Ja nie próbowałam. Ale tyle pozytywnych opinii, może warto popróbować? ;)
8. Pomaga w zwalczaniu zaparć. Dzięki śluzom, ma właściwości przeczyszczające (zaparcia), przeciwzapalne (nieżyt żołądka i jelit) i osłaniające (wrzody żołądka i dwunastnicy). Ponadto nasiona gorczycy są bogate w błonnik, który pomaga w trawieniu pokarmów i pobudza przemianę materii.
Rada na zaparcia
Łyżkę nasion białej gorczycy zalej 1 szklanką ciepłej wody i gotuj na małym ogniu 5 minut. Pij po kilka łyków mikstury po posiłku.
Wywar moczopędny z gorczycy
Rozgnieć łyżkę stołową nasion gorczycy i zalej 1 litrem zimnej wody. Odstaw na godzinę, potem gotuj na małym ogniu 5 minut. Przecedź przez sitko.
Pij w razie kamieni nerkowych i dla spotęgowania wydalania moczu 1/4 szklanki ciepłego wywaru, kilka razy dziennie między posiłkami. 9. Poprawia odporność. Gorczyca jest bogata w wile składników mineralnych takich jak żelazo, mangan, miedź itp. i tym samym zwiększa zdolność organizmu do walki z chorobą.
Fot. tumblr
Gorczycę możecie kupić tutaj ==>>> KLIK
Fajne przepisy. Na pewno wypróbuje ten na bolące stawy bo ostatnio coś kiepsko ze zdrowiem. Znalazłam już nawet dostawcę:)
OdpowiedzUsuń