"Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem." Hipokrates (460-370 p.n.e.) Niech Was nie zmyli tytuł bloga. Strona ta jest nie tylko o przyprawach,ale również o ziołach, roślinach, owocach i wszystkich naturalnych i zdrowych produktach ,które mogą przynieść nam zdrowie i zadowolenie z życia. Ten blog jest o zdrowym, naturalnym i smacznym odżywianiu.

piątek, 24 stycznia 2014

Goździki


GOŹDZIKOWIEC KORZENNY

 Znaną każdemu przyprawę o intensywnym zapachu stanowią suszone, jeszcze zamknięte pączki kwiatowe tropikalnego drzewa — goździkowca.
Jako przyprawa goździk jest używany od bardzo dawna. W Chinach znano go już 2000 lat temu. Uważany tam był za afrodyzjak. Kiedy dotarł do Europy dokładnie nie wiadomo, ale był na pewno już w 973r. 


tekst alternatywny:
                                              fot.: Tomblr.com


                                    A DLACZEGO  ''GOŹDZIKI'' ?

  Swą nazwę goździki zawdzięczają podobieństwem do będących wówczas w użyciu
ręcznie wykuwanych żelaznych gwoździków. Przyjęły ją potem kwiaty - goździki, a to
dlatego, że czasem, w biedniejszych dworach ich suszonymi pączkami zastępowano
zamorską przyprawę, gdyż nadawały potrawom podobny korzenny smak i aromat....;)


                                                            fot.: Tumblr.com


                         ODŚWIEŻ ODDECH I ZMNIEJSZ BÓL ZĘBA...GOŹDZIKIEM

  Goździki mają właściwości "odświeżania oddechu". Aby pozbyć się nieprzyjemnego
zapachu występującego na przykład po zjedzeniu czosnku, należy rozgryźć kilka goździków. 
Tę właściwość goździków znali już starożytni Chińczycy na dworze cesarza panował 
zwyczaj, że zwracający się do niego dworzanie musieli trzymać w ustach kilka goździków, 
aby ich oddech zachowywał świeżość. Goździki są poza tym uważane za najskuteczniejszy
ziołowy środek na uśmierzenie bólu zęba. To olejek lotny, który wchodzi w ich skład jest 
odpowiedzialny za tą pomocną właściwość. Wystarczy żuć goździka :) 
  Co ciekawe, również przy oduczaniu się palenia tytoniu, zaleca się żuć 2-3 goździki 
kilka razy dziennie.

   Występujący w goździkach eugenol skutecznie obniża poziom wolnych rodników 
w komórkach, przez co ma działanie antynowotworowe.  Współczesna nauka 
potwierdziła również  ich działanie bakteriobójcze.

                
                                 NIE TYLKO DO ROZGRZEWAJĄCEJ HERBATKI

 Goździki zwykle dodaje się do win i likierów. Możemy je użyć do zrobienia grzanego piwa 
lub wina.Używa się je też do kompotów, nadzienia do ciast, sosów i pieczeni. Wraz z cebulą
i listkiem laurowym dodaje się je do czerwonej kapusty. Mielone goździki są składnikiem 
pierników i innych ciast. W naszej kuchni goździki stosujemy zarówno do potraw słodkich, 
jak i pikantnych: pasztetów, duszonej wołowiny, czy do wspomnianych kompotów z jabłek
i gruszek albo rozgrzewającej herbatki.

fot. Tumblr.com


                                                    PRZEPISY Z GOŹDZIKAMI 

  Dziś chciałabym zaproponować Wam przepis na aromatyczną duszoną wołowinę z
goździkami. Przepis ów jest bardzo łatwy do zrobienia, kluczowymi składnikami są
poprostu wołowina i goździki,a naprawdę reszta sama się robi, a mięso jest pyszne, 
aromatyczne i rozpływa się w ustach.


                                         DUSZONA WOŁOWINA Z GOŹDZIKAMI 



Składniki:

 - 750 g wołowiny ( udziec lub łopatka )
- 100 g słoniny
- około 2 łyżki oleju
- 4-7 goździków (w zależności, jaki stopień natężenia goździkowego aromatu lubimy)
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- szklanka czerwonego wina
- sól, czarny pieprz ( najlepiej grubo zmielony) trochę majeranku
- 500 g pomidorów

Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Oczyszczamy z błon i ścięgien. 
Szpikujemy długimi paskami słoniny, solimy i pieprzymy, a następnie opiekamy
ze wszystkich stron na gorącym oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy
i jeszcze rumienimy. Następnie podlewamy czerwonym winem i dusimy około pół
godziny. Kroimy nasze pomidory i dodajemy je do mięsa. Dusimy je pod pokrywką,
aż mięso stanie się miękkie. Na koniec mięso kroimy na plasterki, a sos przecieramy przez 
sitko o dużych oczkach. 
Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub makaronem i sałatką.
Polecam i życzę smacznego :)


 Goździki całe, a nawet mielone możecie kupić tutaj: goździki






5 komentarzy :

  1. Ależ tu aromatycznie, zapachy niosą się po całej Polsce:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tu jest super aromatycznie- zapachy i aromaty- dodam jeszcze tu kolejny zapach kwiatowy- polecam przy okazji ostatkow nie zapomnieć o rózy - konfiturka rózana czy. cukier rózany dodany do deserow lub po prostu do herbatki- co na to blogowicze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, piłam nawet kawe ze spienionym mlekiem posypanym z wierzchu cukrem różanym - ale pozytywnie zaskoczył mnie jej smak - a wczesniej mysl o takim zestawieniu mnie odrzucała-polecam do zdegustowania- pyysznosci

      Usuń
  3. Ja jestem jak najbardziej za ;) i nie tylko ze względu na smak i aromat ale jest ponoc bardzo zdrowa , zimową porą herbatka z dzikiej róży to kolejny dobry pomysl ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy ta słonina z tego przepisu jest zdrowa dla organizmu ?
    Bo ja zawsze unikałem słoniny i za nią nigdy nie przepadałem.
    Może coś w niej jest, czego nie wiem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obejrzyj jeszcze