"Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem." Hipokrates (460-370 p.n.e.) Niech Was nie zmyli tytuł bloga. Strona ta jest nie tylko o przyprawach,ale również o ziołach, roślinach, owocach i wszystkich naturalnych i zdrowych produktach ,które mogą przynieść nam zdrowie i zadowolenie z życia. Ten blog jest o zdrowym, naturalnym i smacznym odżywianiu.

niedziela, 12 stycznia 2014

Czarnuszka

Czarnuszka 

                          LEK NA WSZYSTKO OPRÓCZ ŚMIERCI

 

 Czy wiecie że ta przyprawa od starożytności uznawana była lekiem na wszystkie dolegliwości ?
Wzmianki o niej możemy znaleźć nawet w Biblii. Nazywano ją niegdyś '' złotem faraonów''.
Okazuje się, że naukowcy odkryli bardzo duże wartości lecznicze tej naturalnej substancji.
Dowiedziono że czarnuszka wpływa na podniesienie odporności immunologicznej i sprawia,
że nasz organizm szybciej eliminuje pierwsze objawy grypy lub przeziębienia.


czarnuszka



A oto inne właściwości czarnuszki, które również zostały poparte 
badaniami naukowymi :

 - Obniża ciśnienie krwi. Opublikowane w czasopiśmie Fundamentals of Clinical Pharmacology,
badania naukowców dowiodły, iż ekstrakty z tej rośliny powodują w znaczącym stopniu spadek
ciśnienia krwi oraz cholesterolu
- Leczy astmę. Jak dowodzą badania naukowców opublikowane w czasopiśmie Phytomedicine, czarnuszka  pomaga w walce z tą chorobą, niektórzy twierdzą,iż kuracje lecznicze z czarnuszką
dają lepsze efekty niż tradycyjne leczenie. Olej oraz wyciągi z nasion rozszerzają oskrzela i łagodzą objawy choroby.
- Leczy ból gardła, przeziębienia. Czarnuszka zwiększa liczbę limfocytów we krwi, czyli komórek układu odpornościowego prowadzących walkę z chorobą. Osoby przeziębione lub chore szybciej powrócą do zdrowia, jedząc czarnuszkę dodaną do pieczywa lub przetworów warzywnych.
- Chroni przed rakiem szyjki macicy. Przeprowadzone badania dowiodły nawet, iż ekstrakty z czarnuszki zatrzymywały rozwój nowotworu w organiźmie, powodowały obumieranie komórek rakowych.
- Prowadzone są badania nad skutecznością czarnuszki w leczeniu jednego z najbardziej niebezpiecznych nowotworów – raka trzustki. Ekstrakt może stać się istotnym elementem w profilaktyce tego nowotworu i być szansą dla chorych na odzyskanie zdrowia
- Leczy chorobę Parkinsona.  Wyciąg z czarnuszki podawany osobom z tą przypadłością powodował łagodniejszy przebieg tej choroby. Jak dowodzą badania opublikowane w Neuroscience Letters pomagał chronić neurony przed toksycznością tej choroby i demencją.
- Ochrania i odtruwa wątrobę.  Eksperymenty przeprowadzone na szczurach potwierdziły, że zwierzęta, które otrzymywały olej z czarnuszki, miały wątrobę zdrowszą i bardziej odporną na czynniki niszczące.
- Leczy trądzik i inne problemy skórne. Pomaga nawet osobom, które dość długo się z nimi zmagają. Właściwości rośliny najlepiej w takim przypadku wykorzystać przygotowując tak zwaną nalewkę czarnuszkową .
- Działa przeciwbólowo.  Nasiona czarnuszki zawierają związek zwany malantyną, której obecność czyni z tej przyprawy naturalny środek przeciwbólowy. Odwar leczniczy sporządza się poprzez zalanie łyżeczki nasion filiżanką ciepłej wody. Taki roztwór powinno się pić dwa razy dziennie.
 - Pomaga przy bólach żołądka, chorobach pęcherzyka żółciowego i wątroby, w
żółtaczce oraz przy zaburzeniach miesiączkowania, czasami przeciw robakom
.
Odwar z czarnuszki przyrządza się, zalewając łyżeczkę nasion 2 szklankami wody
i gotując przez 15 minut; pić kilka razy dziennie po pół szklanki odwaru.

Nasiona czarnuszki siewnej mają ostry, lekko piekący smak i wspaniały korzenny
aromat przypominający gałkę muszkatołową.


                             ZASTOSOWANIE

 

Przyprawę tą stosujemy najczęściej do posypywania chleba, bułek i rogali. 
Przy wypieku domowego chleba dobrze jest dodać ją także do ciasta. Czarnuszkę dodajemy
również do twarożków, tłustych mięs ( np. baraniny), kiszonej kapusty. Możemy ją też stosować 
do wzmacniania smaku napojów np. aromatyzacji win. Zmielone nasiona czarnuszki używano
kiedyś we Francji jako zamiennik pieprzu.  

               PRZEPISY Z ZASTOSOWANIEM CZARNUSZKI



 Ze względu na bardzo duże właściwości lecznicze tej przyprawy chciałabym Wam
zaproponować do zrobienia i wypróbowania ową nalewkę czarnuszkową.

                                NALEWKA Z CZARNUSZKI

( przy trądziku,  przeziębieniach, kaszlu, katarze, reumatyzmie, bólach mięśni itp.)

nalewka

                                                         fot. Tomblr.com

 Aby ją wykonać musimy zmielić pół szklanki nasion czarnuszki.
Następnie zalewamy je szklanką wódki.
Nalewka musi „odstać” przez siedem dni, a następnie powinno zostać odfiltrowana.
Do przemywania skóry wystarczy przy tym 1 jej łyżka występująca w połączeniu z niepełną szklanką wody mineralnej.
 Do spożywania nalewkę z czarnuszki stosujemy 2 razy dziennie po 5 ml na miodzie albo w mleku z miodem.

czarnuszka rafex



Czarnuszkę możecie szybko i łatwo kupić tutaj : Czarnuszka

czarnuszka rafex

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obejrzyj jeszcze