Curry

Curry


 Ta orientalna przyprawa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni.  Jej skład jest różny, lecz podstawą jest zazwyczaj kurkuma, kozieradka, liście laurowe, pieprz czarny, kolendra, chili, kardamon, czasami dodawany jest też cynamon, czosnek, goździki.
  Curry dodajemy do potraw z drobiu, ale także wieprzowiny, sosów no i oczywiście do ryżu, któremu to właśnie nadaje swoją żółtą barwę.

Przyprawa curry


                                        ODCHUDZANIE Z KURKUMĄ ?

 Jak dowodzą badania curry ma ogromne właściwości zdrowotne i nie tylko.
Chcesz szybciej schudnąć ? Dodawaj do potraw curry, która poprawi twoją przemianę materii. obniży cholesterol. Co ciekawe, właściwości te zostały naukowo potwierdzone, dokładnie
przez Journal of Nutrition – kurkuma, będąca składnikiem curry  zapobiega odkładaniu się komórek tłuszczowych w ciele człowieka..

                                                  CIEKAWOSTKI  ;) 

- Curry posiada właściwości silnego przeciwutleniacza. Łagodzi negatywne skutki działania nikotyny. Poprawia wygląd skóry, włosów. Chroni przed nowotworami.
- Poprawia pamięć. Wg Wikipedii Kurkumina badana jest także jako potencjalny środek zapobiegający demencjii i chorobie Alzheimera.


 Jeżeli macie ochotę na smaczne i tanie danie obiadowe, lub chcielibyście szybko
i łatwo nakarmić swoich głodnych mężów, dzieci, teściowe itp. to chciałabym
zaproponować Wam dziś tą potrawę:


                                              KURCZAK Z CURRY



kurczak z curry
źródło: Tomblr.com



Składniki: 1 filet z kurczaka, 1 cebula, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku,
olej lub masło do smażenia, curry, chili , ryż

  Gotujemy nasz ryż. Do garnka wsypujemy płaską łyżeczkę curry i soli , mieszamy, a pod koniec dodajemy łyżkę masła.  Garnek z naszym ryżem przykrywamy i gotujemy na niewielkiem ogniu.
 Po ugotowaniu wyłączamy ogień i odstawiamy.
  Kroimy w kostkę naszą cebulę i smażymy na złocisty kolor na maśle lub oleju.
Dodajemy czosnek. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy łyżeczkę curry i smażymy.
Kroimy pomidory w kostkę, dodajemy odrobinę chili ( aby nie wyszło zbyt pikatne),
pieprz i sól do smaku.
Wszystko mieszamy dokładnie i podsmażamy 10- 15 minut aż mięso będzie miękkie.
Życzę smacznego :)


 Istnieje bardzo dużo odmian curry. Gdzie je możemy kupić?
Zapraszamy do bogatej oferty naszego sklepu   :  CURRY

Curry - Rafex









Komentarze