Cukier z prawdziwą wanilią

Cukier waniliowy...z prawdziwą wanilią

  Dobrej jakości cukier waniliowy potrafi odmienić smak nie jednej potrawy. Ale właśnie.. czy zawsze wiemy czego używamy?  Prawdziwy cukier waniliowy ma niesamowity aromat, zapach i ..
co najważniejsze jest wykonany w głównej mierze z prawdziwej wanilii. 
  Produkcja takiego cukru może nie jest najtańsza, gdyż laska wanilii nieco kosztuje, ale jak wiele cukru aromatyzuje!  
cukier waniliowy
Cukier waniliowy

 CO KRYJE '' CUKIER WANILINOWY '' 


 Nie dajmy się oszukać naiwnym myśleniem, że tani ''cukier wanilinowy'' sprzedawany w małych torebeczkach ma coś wspólnego z wanilią. Cukier waniliowy to nie cukier wanilinowy. 
Wanilina jest chemiczną podróbką wanilii. A co ciekawe, poszukałam informacji dotyczących tego w jaki sposób jest otrzymywana i... jak pisze Wikipedia, pod hasłem kał krowi :D, przeczytałam :

 W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania z kału bydła domowego waniliny. Wytwarzanie tego związku (używanego w przemyśle spożywczym i kosmetycznym) tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii[2]. Odkrycie to przyniosło Mayu Yamamoto nagrodę Ig Nobla (tzw. antynobel) w roku 2007.

  Prawdziwym cukrem waniliowym możemy słodzić kawę, gorącą czekoladę lub inne ulubione napoje. Możemy również dodać go do naszych wypieków, ciastek, szarlotki,biszkoptu, posypać nim owoce, zupę mleczną... możliwości jest naprawdę wiele, a ten smak i aromat..;-)

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, jeśli zastanawiacie się nad tym co upiec w tym okresie lub 
nieco wcześniej, ja chciałabym zachęcić Was do zrobienia ciasta waniliowego:

CIASTO WANILIOWE


Składniki:
3 jajka, 150g cukru, 130g mąki,  2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
składniki na masę: 4 łyżki cukru z wanilią, 150 ml mleka, pół kostki masła


Ciasto waniliowe

Robimy ciasto biszkoptowe. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Ubijamy jajka z cukrem. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, mieszamy.
Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 175 stopni C.
Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i przekrajamy na dwie części.
Teraz robimy masę.
Masło rostapiamy w garnuszku, dodajemy mleko i cukier z wanilią, wszystko mieszamy aż zgęstnieje. Masę lekko schładzamy.
Smarujemy przekrojone ciasto naszą masą waniliową.
Możemy podawać je z owocami, cukrem pudrem, do kawy i herbaty :)
Życzę smacznego :)


 Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią możecie kupić tutaj CUKIER WANILIOWY Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ

Komentarze

  1. w pełni popieram, że cukier z prawdziwa wanilią to jest całkiem inny swiat, ;
    jestem fanką samodzielnie wykonywanych cukrów smakowych- polecam np cukier bazyliowy- niespotykany kolor seledynowy a jaki aromat - upiekłam z nim biszkopt o takimze kolorze- smak i widok niezapomniany.
    drugim polecanym cukrem jest cukier różany- ten ma tak szerokie pole do zastosowania jak cukier z prawdz, wanilią- polecam takie degustacje!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz