Anyż.

                                                  ANYŻ   (Pimpinella anisum)

  Jest to roślina z długoletnią historią, a być może najstarszy produkt używany kiedykolwiek w medycynie. Jego historia sięga prawie czterech tysięcy lat. Anyż wielbili Grecy, całe wielkie Imperium Rzymskie. Pochodzi on prawdopodobnie z wschodnich obszarów basenu Morza Śródziemnego. Anyż lubi więc ciepło, dużo słońca. Posiada solidny aromat, wykorzystywany zatem także w kuchni.
  Jest to przyprawa bardzo słodka, intensywna i orzeźwiająca.
  Anyż w kuchni ma zastosowanie jako dodatek do gotowanych jarzyn, np. do czerwonej kapusty, marchwi, buraków. Nawet małe dawki anyżu mogą znakomicie urozmaicić smak potraw z dziczyzny i sosów mięsnych. Anyżem aromatyzuje się kompoty, pierniki, bułki, ciastka, potrawy słodkie z ryżu, cukierki, budynie, niektóre sosy do ryb, owoce morza. Anyż ponadto dodawany jest do niektórych napojów np. ponczów, wódek, syropów, likierów.

 
  Gwiazda anyżu to znakomita kuchenna przyprawa i dekoracja.

 Nadaje potrawom oryginalnego smaku i aromatu.

fot.anyż

                                          CIEKAWOSTKI


- Anyż to jeden z naturalnych afrodyzjaków wpływających na potencję (pobudzanie energetyczne).
- Świetny na kaca, ponieważ minimalizuje uczucie nudności.
- Pobudza apetyt, reguluje trawienie.
- Anyż ma działanie łagodzące nieżyty dróg oddechowych. Działa łagodnie wykrztuśnie, pobudza też czynność wydzielniczą błon śluzowych górnych dróg oddechowych. Polecany jest przy kaszlu suchym ze skąpą wydzieliną, w zapaleniu oskrzeli, gardła, krtani, w chrypkach i przejściowej utracie głosu.
- Zewnętrznie, w formie bardzo rozcieńczonych spirytusowych roztworów, służy do nacierania rąk i twarzy w celu odpędzenia owadów, np. komarów. Zabija też wszy, pchły i kleszcze.
- Zioło anyżu to sposób na pozbycie się tłustej skóry, jest stosowane w celu poprawienia pamięci, łagodzi męczące kaszle, pomaga w produkcji mleka u matek karmiących, działa jako naturalny związek zobojętniający kwasy w niestrawności czy w czasie zgagi. Wszystkie te zalety anyżu mogą być spełnione w bardzo prosty sposób. Wystarczy zagotować około 1 l wody, następnie dodać 7 łyżeczek zioła do gotującej się wody, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu do odparowania połowy wywaru. Przecedzić, i do ciepłego jeszcze wywaru dodać 4 łyżeczki miodu i gliceryny. Brać 2 łyżeczki syropu co kilka godzin w celu złagodzenia kaszlu, lub 2 łyżki trzy razy dziennie na poprawienie pamięci. Jeżli anyż jest używany w postaci herbatki ziołowej wystarczy wypić 2 szklanki raz lub dwa razy dziennie na problemy skórne, produkcję mleka lub w celu złagodzenia dolegliwości żołądkowych.
- Niektórzy ludzie dodają anyż do porannej kawy lub herbaty, aby osiągnąć wzrost energetyczny, stosunkowo wysokie właściwości pobudzające.



        PRZYGOTOWANIE I PRZECHOWYWANIE


Gwiazdki anyżu mogą być dodawane w całości bezpośrednio do potraw,można je tez zemleć. Przechowywane w całości w szczelnych pojemnikach, utrzymują świeżość przez ponad rok.

Anyż gwiazdkowaty smakuje tak samo cudownie jak wygląda… Ta egzotycznie wyglądająca przyprawa dodaje potrawom wspaniałego, lukrecjowego smaku. 



                                              PRZEPISY Z ANYŻEM


STRUDEL JABŁKOWY:


 
strudel jabłkowy

                                                fot.: Tumblr.com
 
Czas na przyrządzenie: 30 minut
Temp. piekarnika: 180°C
 

Składniki:
 4 płaty ciasta francuskiego, 125 ml roztopionego masła, 125 ml brązowego cukru, 1 słoik prażonych jabłek, 125 ml rodzynek, 10 ml skórki z cytryny,  3 ml mielonego anyżu gwiazdkowatego, 5 ml mielonego cynamonu,  mięta.

    - Posmarować każdy płat ciasta roztopionym masłem i posypać cukrem. Ułożyć płaty jeden na drugim.
    - W misce wymieszać jabłka, rodzynki, skórkę z cytryny, cukier, anyż gwiazdkowaty i cynamon.
    - Wylać masę na środek ciasta i rozsmarować na boki.
    - Zwinąć ciasto i połączyć krawędzie.
    - Ułożyć strudel na blasze i piec do uzyskania złotego koloru i kruchej konsystencji.
   -  Podawać na ciepło z  liśćmi mięty.


#anyż

 Anyż możecie kupić w tym sklepie: ANYŻ
 

Komentarze

  1. Świetny na kaca muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. NA ŚWIETA JAKO OZDOBA BOMBA:)

    OdpowiedzUsuń
  3. znalazłem fajny przepis na suchy kaszel
    Miód anyżowy. Wymieszać dokładnie dwie łyżki miodu z jedną łyżką dokładnie sproszkowanego anyżu. Stosować dwa razy dziennie po łyżeczce po jedzeniu jako środek wykrztuśny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest dobrym sposobem na kaca, pomaga zwalczyc nudności.. Wystarczy zaparzyć herbatkę anyżową i wypić ciepły napar a nudności na pewno znikną.
    A przy okazji, żucie anyżu odświerza oddech,a więc kolejny plus ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. W mojej kuchni anyż to tylko w formie dekoracji...
    Nie znoszę tego smaku i aromatu...może kiedyś się przekonam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz