Lucuma - zwana "złotem Inków" jako zdrowy zamiennik cukru i sztucznych słodzików

Lucuma - (Pouteria lucuma)
Inne nazwy - llacma, ang. eggfruit

Lucuma jest małym, bardzo słodkim, żółtym owocem. Najczęściej jest spotykana w formie proszku. Stanowi doskonałą alternatywę dla białego cukru i sztucznych słodzików. Co więcej - oprócz słodkiego smaku oferuje bogactwo witamin i mikroelementów. 

Wygodna forma proszku z lucumy zachęca do jego stosowania – z łatwością można go dodać do koktajlu, owsianki czy zastąpić nim cukier w ulubionych wypiekach.

Mogą z niego korzystać osoby z rozpoznaną insulinoopornością, cukrzycą i chorzy z nadciśnieniem tętniczym.

Lacuma - co to takiego?

Lucuma to mało znany owoc. Pochodzi z zielonego drzewa drzewa Pouteria lucuma, porastającego głównie górzyste obszary Południowej Ameryki, m.in. Kolumbii, Ekwadoru, Chile, czy Peru – stąd też lucuma nazywana jest również „złotem Inków”. 

Mieszkańcy Ameryki Południowej uwielbiają lucumę za niepowtarzalny smak, opisywany jako połączenie słodkich ziemniaków i syropu klonowego lub karmelu. Ale owoce lucumy są stosowane i doceniane nie tylko jako pożywienie - wykorzystuje się je także w celach leczniczych. Drzemiący w nim potencjał składa się z wielu cennych składników odżywczych – zarówno witamin, jak i mikroelementów i antyoksydantów.



Jak wygląda owoc lacuma?

Owoce lucumy są wielkości dłoni, mogą być kuliste lub kształtem podobne do awokado. Miąższ tego owocu przypomina w smaku słodkie ziemniaki, jest żółty i włóknisty, a cały owoc pokryty jest zielonożółtą skórką. 

W Polsce lucumę najłatwiej dostać w formie proszku wytwarzanego z odwodnionego i zmielonego drobno owocu. Lucuma w świeżej postaci jest trudno dostępna poza regionami produkcji rośliny, ponieważ szybko ulega uszkodzeniu oraz zepsuciu w czasie transportu.

Proszek otrzymany z lucumy ma zastosowanie jako zamiennik cukru i naturalny słodzik.



Właściwości zdrowotne lucumy

- Lucuma bogata jest w antyoksydanty, a w szczególności flawonoidy, znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych. Znajdziemy w niej również odpowiadające za żółty kolor tego super-owocu ksantofile – karotenoidy, które pomagają nam dbać o wzrok, ale i piękną skórę.

- Wspiera zdrowie serca (a to za sprawą właśnie wysokiej zawartości polifenoli).

- Lucuma to także dość dobre źródło błonnika, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego, w przeciwieństwie do innych słodzików, w tym cukru.

- Owoc lucumy stanowi bardzo bogate źródło witamin z grupy B, w tym głównie B1, B2, B3 oraz B5. Bogaty jest również w pierwiastki, jak wapń, cynk, żelazo oraz potas.

- Może być stosowana w cukrzycy i insulinooporności – pomimo słodkiego smaku, lucuma zawiera węglowodany o niskim indeksie glikemicznym = 25 , dzięki czemu jest polecana osobom chorującym na cukrzycę i insulinooporność, nie wywołuje bowiem nagłych i gwałtownych zmian poziomu glukozy we krwi. Duża część polisacharydów, które znajdują się w lucumie pochodzi z błonnika, są to więc węglowodany nierozpuszczalne – nie wchłaniane w przewodzie pokarmowym;

- Może być spożywana przez wegan, wegetarian, diabetyków oraz osoby na diecie bezglutenowej.

- Wpływa na regulację ciśnienia krwi. W toku badań klinicznych udowodniono, że lucuma może hamować konwertazę angiotensyny – enzymu, który swoim działaniem przyczynia się do podwyższenia ciśnienia tętniczego. W ten sposób lucuma pomaga je obniżyć.

Lucuma - wartość energetyczna – 330 kcal/100 g.

Jak stosować sproszkowane owoce lucumy?


Lucuma w proszku jest doskonałym zamiennikiem cukru i tak też można ją stosować. 

Śmiało można ją dodawać do:

- Lodów
- Smoothie
- Różnych koktajli i soków
- Kawy i herbaty
- Naleśników
- Gofrów
- Muesli
- Owsianki
- Jogurtów
- Sałatek owocowych
- Sproszkowaną lucumą możesz też zastąpić (całkowicie lub częściowo) zwykły, biały cukier w ciastach i wszelkiego rodzaju wypiekach.


Gdzie można kupić lucumę w proszku? Sproszkowaną lucumę kupiszKLIK

Komentarze