Mąkę kasztanową uzyskuje się z wysuszonych i zmielonych owoców kasztana jadalnego. Charakteryzuje się słodkim, lekko orzechowym smakiem i aromatem. Jest naturalnie bezglutenowa. Do spożywania mąki kasztanowej zachęcała św. Hildegarda z Bingen uznając ją za jeden z najlepiej przyswajalnych przez organizm produktów naturalnych, ale także silny… afrodyzjak .
Co jeszcze warto wiedzieć o mące kasztanowej? Jakie ma zalety?
Właściwości zdrowotne mąki kasztanowej
- Zawiera solidną dawkę błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i całego systemu trawiennego, a także znacząco obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, dzięki czemu zapobiega poważnym schorzeniom układu krążenia.
- Jest bogatym źródłem związków mineralnych (potas, wapń, sód, fosfor, magnez), mikroelementów (miedź, cynk, fluor, glin, bar, molibden, kobalt, tytan), witamin (C, PP, B1, B2).
- Stanowi bogate źródło wartościowych białek, dostarcza wielu aminokwasów egzogennych, nie wytwarzanych przez organizm, a bardzo mu potrzebnych.
- Jest lekkostrawna, nie dostarcza glutenu, dlatego może być bez obaw spożywana przez osoby zmagające się z nietolerancją czy nadwrażliwością na to białko.
- Wzmacnia układ krwionośny.
- Poprawia pamięć i koncentrację.
- Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.
- W porównaniu z mąką pszenną ma niższy indeks glikemiczny. Dla porównania, tradycyjna mąka pszenna oznaczona jest indeksem w wysokości 85, a dla mąki kasztanowej indeks glikemiczny wynosi 65.
100g mąki kasztanowej = 370 kcal
3 g białka, 2 g tłuszczu, 37 g węglowodanów i 7 g błonnika.
Mąka kasztanowa - jak można ją wykorzystać?
Mąka kasztanowa jest idealna do pieczenia chleba, a także słodkich wypieków.
Może stanowić idealny dodatek do:
- Naleśników, omletów, racuchów.
- Ciast i ciastek.
- Gofrów.
- Domowych makaronów.
- Pierogów
Zobacz przepis na bezglutenowe pierogi z mąki kasztanowej Anny Lewandowskiej: KLIK
- Do zagęszczania i wzbogacania smaku zup, sosów, kremów czy dipów.
Mąka podczas procesu pieczenia nieco ciemnieje, ale też uwydatnia swój specyficzny, słodki i orzechowy smak.
✅ Należy pamiętać, że ciasto z mąki kasztanowej staje się dość kleiste, dlatego niekiedy warto mieszać ją z innymi mąkami, lepiej pochłaniającymi wilgoć: pszenną, jęczmienną albo kokosową.
Mąka kasztanowa, jak i kasztany polecane są przez Hildegardę jako „środek leczniczy w przypadku dolegliwości wątroby i podwyższonego poziomu enzymów wątrobowych”.
MIÓD Z KASZTANAMI JADALNYMI - NA POMOC WĄTROBIE
Składniki:
- mąka kasztanowa - 3 łyżki,
- miód - 100 g
Mąkę z kasztanów jadalnych zmieszać z podgrzanym lekko miodem.
Stosowanie:
Jeść 2 razy dziennie po 1 łyżeczce przed południem i po południu bez dodatków, ewentualnie smarować nim chleb lub rozpuszczać w kawie orkiszowej.
Taką kurację należy przeprowadzić przez co najmniej 2 miesiące. Oczywiście jeśli skończy się nam przyrządzona mikstura należy zrobić ją od nowa, bo z podanych wyżej składników nie starczy nam jej na dwa miesiące. Po zakończeniu kuracji powinniśmy wg św. Hildegardy w swoim menu umieścić kasztany jadalne gotowane lub mąkę kasztanową jako dodatek do codziennej diety.
Mąkę kasztanową kupisz tutaj: KLIK
Komentarze
Prześlij komentarz