Aronia
Owoce aronii zawierają: pektyny, cukry, kwasy organiczne.
Minerały: żelazo, jod, potas, fosfor, magnez, a także sporo manganu, molibdenu i miedzi.
Witaminy: A, C, PP, P, E, B2, B6, K i kwas foliowy.
Owoce aronii są doskonałym źródłem antocyjanów i flawonoidów (1200-5000 mg%), kwasu chlorogenowego, neochlorogenowego i kwasu kawowego
Aronia należy do rodziny różowatych – Rosaceae. Uważana jest za jeden z najzdrowszych owoców jagodowych na świecie! Mówi się, że łączy ona właściwości czerwonego wina i zielonej herbaty, ale - nie zawiera ani alkoholu, ani kofeiny. Ma natomiast mnóstwo cennych substancji leczniczych. Według licznych badań naukowych aronia jest jednym z owoców z najbogatszym źródłem polifenoli na świecie. Jej owoce posiadają wiele związków o właściwościach antyoksydacyjnych, takich jak: flawonoidy, antocyjany oraz fenolokwasy, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami (1), (2), (3).
Właściwości zdrowotne owoców aronii
- Aronia posiada skład bogaty w witaminy i mikroelementy, dlatego jest rośliną o licznych właściwościach odżywczych i leczniczych.
- Kwas chlorogenowy i kawowy działają ochronnie na trzustkę, wątrobę i nerki. Wykazują też właściwości antybakteryjne i żółciopędne. Hamują rozwój bakterii opornych nawet na antybiotyki (bacytracynę, neomycynę i polimiksynę). Wspomagają regenerację komórek wątroby.
- Antocyjany i flawonoidy aroniowe poprawiają krążenie krwi w mózgu, krążenie oczne, wieńcowe i w kończynach. Działają antyagregacyjnie. Wzmacniają, uelastyczniają i uszczelniają nabłonki, w tym również śródbłonki naczyń krwionośnych oraz regulują ich przepuszczalność.
Arona opóźnia więc postępowanie takich chorób oczu jak np.: jaskra, zaćma czy degeneracja plamki żółtej na siatkówce (AMD).
Dodatkowo owoce aronii łagodzą objawy alergii i wielu innych chorób autoimmunologicznych.
- Pektyny mają właściwości prebiotyczne i ochronne na nabłonek jelitowy oraz żołądkowy.
- Pektyny, antocyjany i flawonoidy oraz fenolokwasy zawarte w aronii obniżają ciśnienie tętnicze krwi, wpływają przeciwmiażdżycowo i moczopędnie. Dowiedziono, że już po kilku tygodniach systematycznego przyjmowania aronii ciśnienie tętnicze spada.
Z owoców aronii produkowane są leki obniżające ciśnienie krwi oraz leki wzmacniające odporność. Na rynku dostępny jest syrop dla dzieci z dodatkiem owoców aronii pod nazwą Bioaron C poprawiający odporność i stosowany pomocniczo w terapii przeziębienia u dzieci oraz suplement diety w postaci kapsułkowanej Aronox, który jest szczególnie polecany osobom, które z przyczyn genetycznych, z powodu niewłaściwej diety i trybu życia narażone są na wystąpienie nadciśnienia lub cierpią na wahania ciśnienia krwi.
- Owoce aronii wspierają skuteczność kuracji odtruwających organizm. Obniżają również poziom cholesterolu we krwi.
- Działają antymutagennie i przeciwnowotworowo (w badaniach na ludzkich komórkach raka wątroby oraz raka piersi),
Prowadzono testy na zwierzętach, które karmiono ekstraktem z aronii. Naukowcy zauważyli, że szczury spożywające aronię miały mniej nowotworów i rzadziej u nich występowały przerzuty. Ekstrakt z aronii poprawiał pracę mózgu zwierząt, hamował rozwój komórek nowotworowych, usprawniał procesy uczenia się.
- Owoce aronii dzięki swojemu potencjałowi przeciwutleniającemu łagodzą skutki chemioterapii i radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów.
- Aronię można stosować również w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych oraz jako remedium na problemy z pamięcią czy koncentracją. Poprawia ona elastyczność naczyń, przez co mózg jest lepiej ukrwiony.
- Działają regenerująco na skórę, włosy i paznokcie. Ważny podkreślenia jest fakt, iż owoce aronii przynoszą młodość hamując procesy starzenia się skóry i wewnętrzne procesy degeneracyjne związane z wiekiem.
Przeciwwskazania:
- niskie ciśnienie tętnicze krwi,
- nadkwasota żołądka,
- stany zapalne żołądka i dwunastnicy,
- zakrzepowe zapalenie żył,
- żylaki,
- aronia nie jest zalecana dla dzieci poniżej dwóch lat z powodu obecności substancji, które wpływają na krzepnięcie płytek krwi.
Owoce aronii sposób użycia
Świeżo zerwane owoce aronii maja cierpki posmak wynikający z zawartości garbników. Po przemrożeniu w zamrażalniku około 48 godzin cierpkość znika a miąższ staje się aromatycznie słodkawy .
Z owoców aronii można przygotować smaczne przetwory, takie jak: soki, dżemy, powidła, galaretki, marmolady.
Przetwory z aronii bez cukru na zimę (przepis na sok z aronii): KLIK
Leczniczy syrop z aronii na zimę: KLIK
Bardzo cennym surowcem jest także susz z owoców aronii, który po zalaniu wrzątkiem daje napar o pięknym rubinowym kolorze.
HERBATKA Z SUSZONYCH OWOCÓW ARONII (Przy infekcjach, gorączce, kaszlu, osłabieniu wiosennym i po ciężkiej chorobie)
Suszone jagody aronii należy zalać wrzącą wodą, zaparzać pod przykryciem przez 10-15 minut.
Suszone owoce aronii, a nawet liofilizowane kupisz: KLIK
Źródła:
Komentarze
Prześlij komentarz