Syrop daktylowy (zwany też miodem daktylowym) to doskonały pomysł na to, jak eliminować z diety niezbyt zdrowy, biały cukier, a nie tracić słodkiego smaku. Syrop ten jest wytwarzany z daktyli, czyli owoców daktylowca. Wyróżnia go gęsta konsystencja i brązowa barwa, ponadto wyjątkowy smak i aromat. Ze względu na fakt, że syrop produkowany jest z daktyli, posiada część ich zdrowotnych właściwości. Jakie są wady i zalety stosowania syropu daktylowego?
Na zdjęciu daktylowiec właściwy - palma daktylowa
Czy syrop daktylowy jest zdrowym zamiennikiem cukru?
- Syrop daktylowy podobnie jak owoce zawiera witaminy i minerały, jednak w nieco mniejszej ilości z uwagi na proces przetwarzania świeżego owocu.
Znajdziemy w nim minerały takie jak potas, wapń i magnez (odpowiedzialne za prawidłową pracę układu krążenia i za pracę mięśni) oraz witaminę A, C, E pomagające w budowaniu odporności oraz niwelujące stres oksydacyjny poprzez niszczenie wolnych rodników.
Syrop daktylowy zawiera też witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego i regulują przemianę materii.
- W daktylach znajdziemy substancje będące odpowiednikiem salicylanów zawartych w aspirynie, a więc syrop daktylowy może mieć właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwzakrzepowe i przeciwbólowe. Jednak pamiętajmy, że znaczną część właściwości daktyle tracą w trakcie obróbki termicznej.
- Nie brakuje w nim przeciwutleniaczy, czyli związków, które pomagają zachować na dłużej młodość i spowalniają procesy starzenia.
- Niestety w przeciwieństwie do daktyli zawiera on śladowe ilości błonnika, przez co wzrasta jego indeks glikemiczny. Fakt, że składa się głównie z węglowodanów prostych sprawia, że podobnie jak cukier nie jest polecany osobom z cukrzycą i insulinoopornością. Po jego spożyciu może nastąpić gwałtowny wzrost glukozy we krwi.
- W porównaniu do cukru z cukierniczki jest mniej kaloryczny (dokładna kaloryczność w zależności od producenta).
✅ Jeśli szukamy zdrowego zamiennika cukru, syrop daktylowy będzie dobrym wyborem. Można go stosować do ciast, naleśników i owsianek. Warto jednak pamiętać, że zdecydowane bardziej wartościowe są po prostu daktyle. Zawierają więcej wartościowych witamin i antyoksydantów, a do tego sporą ilość błonnika. Jedząc daktyle zwiększamy odporność organizmu, a podczas przeziębienia pomogą one szybciej uporać się z jego skutkami, gdyż mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Syrop daktylowy – jak stosować go w kuchni?
Syrop daktylowy ma delikatny smak daktyli, jednak jest on na tyle subtelny, że nie zdominuje potrawy, a doda nutkę ciekawej słodyczy.
Syrop daktylowy można dodawać:
- Do naleśników, gofrów, placków.
- Owsianek.
- Jaglanek.
- Do przeróżnych wypieków.
- Deserów.
Jeżeli chciałbyś kupić syrop daktylowy to polecam tutaj: KLIK
A także i daktyle: KLIK
Źródła:
Komentarze
Prześlij komentarz