Mirt zwyczajny - zapomniana roślina o ciekawej tradycji i właściwościach leczniczych

Mirt zwyczajny – Myrtus communis L.

Mirt zwyczajny należy do rodziny roślin mirtowatych, słynących z intensywnego zapachu i właściwości leczniczych. 

Mirt zwyczajny pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie odgrywał on bardzo ważną rolę w kulturze starożytnych cywilizacji. Uznawany był za symbol czystości, piękna i szczęścia. Starożytni Grecy poświęcili go bogini miłości - Afrodycie. Jeszcze nie tak dawno każda panna przed zamążpójściem uprawiała mirt do ślubnego wianka, miał on bowiem przyciągnąć szczęście i płodność. Przystrajano nim także dziecięce beciki do chrztu. Mirt trafiał również do wianków dziewczynek idących do pierwszej komunii. Trudno było się więc bez niego obejść. W Biblii mirt symbolizuje nieśmiertelność i zwycięstwo życia nad śmiercią, a także pokój i radość.

Już w starożytności krzewy mirtu nie tylko dostarczały materiału na ślubne wianki. W tradycyjnej medycynie ludowej mirt znajdował zastosowanie w leczeniu grypy, zapalenia oskrzeli, astmy, chorób żołądka i nowotworów. Rzeczywiście mirt wykazuje działanie rozkurczowe, wykrztuśne, odkażające, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Doskonale radzi sobie z trądzikiem, łojotokiem i innymi chorobami skóry. Orzeźwiająca herbatka z mirtu oprócz wspomnianych już walorów leczniczych jest również cennym źródłem antyoksydantów: (1), (2), (3).


Surowiec leczniczy: ziele, liść.
Co zawiera: laktony, flawonoidy, galotaniny (8%), garbniki skondensowane (14% i floroglucydy.

Działanie lecznicze:

- Rozkurczowe. Działa rozkurczająco na drogi oddechowe. Ułatwia oddychanie astmatykom.

- Przeciwbólowe. Usuwa objawy drapania i bólu w gardle. Mirt zwyczajny znany jest z wysokiego stężenia kwasu salicylowego, działającego przeciwbólowo, przeciwgorączkowo i
przeciwzapalnie – niczym naturalna aspiryna.

- Pobudza psychicznie.

- Poprawia trawienie i apetyt.

- Wspiera naturalną odporność organizmu w przypadku infekcji wirusowych i bakteryjnych.

- Działa antyseptycznie.

- Działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel. 

- Udrażnia nos i zatoki. 

- Działa przeciwzapalnie.

- Dłużej stosowany (ponad 2 tygodnie) nasila objawy miesiączkowania.

- Mirt zwyczajny jest bogaty w przeciwutleniacze: kwercetyny, garbniki, mirycetyny i katechiny, które mają działanie przeciwnowotworowe.

ZEWNĘTRZNIE:

- Działa przeciwświądowo i chłodząco, a potem rozgrzewająco. 

- Wspomaga gojenie się ran.

- Można używać do płukania jamy ustnej - działa antyseptycznie i przeciwzapalnie.

Fot. Owoce mirtu zwyczajnego.


Mirt zwyczajny – dawkowanie i sposób użycia

Mirt zwyczajny - herbatka (Na przeziębienie, grypę, kaszel, utrudnione odkrztuszanie wydzieliny, także na zapalenie pęcherza moczowego i cewki moczowej, biegunki)

1 łyżka ziela zalać 1 szklanką wrzącej wody lub mleka (mleko przy przeziębieniu i nieżytach układu oddechowego). Pić 3-4 razy dziennie po 100 ml.

Nalewka mirtowa (mirtówka)

1/2 szklanki świeżego lub suchego ziela (liści) rozdrobnić i zalać 300-400 ml alkoholu 40-60%, odstawić na co najmniej 7 dni, a następnie przefiltrować. Przed użyciem wymieszać z niewielką ilością wody, mleka lub miodu. Zażywać po 5ml (1 łyżeczka) 1-2 razy dziennie.

Napar i nalewkę można zastosować zewnętrznie do przemywania skóry i wcierania we włosy przy łysieniu oraz łojotoku i zakażeniach skóry.

MIRT W KUCHNI

Mirt zawiera dużo olejków eterycznych, które nadają mu charakterystyczny, lekko żywiczny aromat. Tę cechę wykorzystuje się szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Aromatyczne listki dodaje się do sałatek, potraw mięsnych i słodkich. Doskonale też pasują do zup i sosów.


Suszone liście mirtu możesz kupić tutaj: KLIK


Źródła:

Komentarze