Pieprz długi (łac. Piper longum) - zwany jest też Pieprzem Jawajskim lub Pieprzem Indonezyjskim. W Indiach mówi się na niego pippali, posiada dość spore ziarna, wyglądem nie przypominające czarnego pieprzu, a raczej czarne kłosy zboża o długości ok. 5 cm. Pochodzi on z południowo-wschodniej Azji, w Starożytności był bardzo popularny i ceniony. Uważa się, że to właśnie pieprz długi był pierwszą przyprawą z rodzaju Piper L. szeroko stosowaną zarówno jako składnik leków, jak i pokarmów.
Po dziś dzień pieprz ten stosuje się w tradycyjnych indyjskich systemach leczniczych m.in. w Ayruvedzie. Wchodzi w niej w skład 220 tradycyjnych leków, które wspomagają leczenie wielu różnych chorób. Ponownie odkrywamy jego zalety smakowe, zapachowe i lecznicze we współczesnej kuchni.
JAKI SMAK MA PIEPRZ DŁUGI
Ta indyjska odmiana pieprzu ma dużo bardziej ostry smak niż ten stosowany w Europie, jednak pieprz długi wyróżnia się przede wszystkim słodkawą nutą i korzennym, przyjemnym aromatem. Całe ziarna w odróżnieniu od czarnego pieprzu można wąchać bez obaw i z niekłamaną przyjemnością dla nosa ;)
Pieprz czarny pozostawia dość długo palące uczucie w ustach, natomiast długi pieprz zapewnia kojące odczucie orzeźwienia.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE PIEPRZU DŁUGIEGO
- Antynowotworowe.
- Pieprz długi zawiera około 6% piperyny, czyli nieco więcej niż pieprz czarny, a także olejki eteryczne, w których skład wchodzi m.in. piperlongumina. Wg najnowszych badań naukowych substancja ta hamuje tworzenie macierzystych komórek nowotworowych oraz przekształcanie zdrowych komórek w patologiczne. Wykazano, że piperlongumina może obniżać poziom stresu, działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, przeciwbakteryjnie i przeciwrobaczo. Z kolei alkaloidy wyizolowane z pieprzu długiego zdolne są do ochrony neuronów przed uszkodzeniami i reakcjami zapalnymi.
- Odmładzające.
- Regenerujące.
- Poprawia przemianę materii.
- Działa przeciwcukrzycowo.
- Poprawia pamięć i funkcje poznawcze.
- Wzmacnia odporność całego organizmu.
- Poprawia przyswajanie i wzmacnia siłę działania innych ziół.
- Według naukowych publikacji wspomaga leczenie m.in choroby Parkinsona, zakrzepicy, padaczki, hiperglikemii, astmy, wrzodów żołądka i dwunastnicy. [1]
- Łagodnie obniża gorączkę.
- Mówi się, że największa siła pippali tkwi w zdolności odmładzania płuc i układu oddechowego.
PIEPRZ DŁUGI W KUCHNI
Można stosować go jako zamiennik czarnego pieprzu.
W kuchni pieprz długi jest idealny do bulionów, marynat, dań ostrych i słodko-kwaśnych oraz do wszelkiego rodzaju mięs, grzybów, warzyw, ryb, owoców morza i serów. Można używać go także do przetworów owocowych, kompotów, deserów, kawy i czekolady.
Możemy rozetrzeć go w moździerzu, pokroić lub zmielić w młynku. Do marynat słoikowych może być dodawany w całości.
Zdziwić może fakt, że im dłużej podgrzewamy potrawę z dodatkiem pieprzu długiego, tym staje się ona coraz bardziej pikantna.
Tym, którzy jeszcze nie znają tej przyprawy, polecam!
Świetnie podkreśli smak naszych dań, wypieków i deserów ;)
Pieprz długi można kupić np. tutaj 👉 KLIK
Komentarze
Prześlij komentarz