CZĄBER - łac. Satureja
(potocznie zwany cąbrem, dzięcieliną, pieprzycą, pieprzykiem, zielem fasolowym, zielem żelaznym, satureją).
Cząber
to
przyprawa
pochodząca z terenów Morza Śródziemnego. Ze
względu na swój zdecydowany smak i aromat przez
długi czas
stosowano
ją po prostu jako zamiennik pieprzu. Cząber
ma bardzo cenne właściwości: poprawia
trawienie, pomaga
w zwalczaniu niestrawności, łagodzi ból brzucha, ale
także pomaga w zwalczaniu pasożytów jelitowych!
Poznajmy kilka ciekawych faktów na temat cząbru...
Poznajmy kilka ciekawych faktów na temat cząbru...
🌿 Najpopularniejszymi
gatunkami są cząber
górski i
cząber
ogrodowy. 🌿
KILKA CIEKAWYCH FAKTÓW NA TEMAT CZĄBRU:
1.
Niektóre
źródła podają, że
nazwa tej
przyprawy
związana jest
z
łacińskim słowem
saturitas, czyli nasycenie (co nawiązuje do silnego aromatu roślin i stosowania ich jako przyprawy).
saturitas, czyli nasycenie (co nawiązuje do silnego aromatu roślin i stosowania ich jako przyprawy).
Z kolei z innych źródeł, możemy się dowiedzieć, iż nazwę swą cząber zawdzięcza Satyrowi (dawniej bogu płodności). Przyprawa ta w dawnych czasach używana była jako afrodyzjak, a więc związek również jak najbardziej prawdopodobny.
★ Twierdzono dawniej, iż cząber ogrodowy zwiększa popęd seksualny, a górski je osłabia. Jak dotąd stwierdzenie to nie znalazło jednak naukowego potwierdzenia. ★
2. Ze względu na swój zdecydowany, pikantny smak - cząber stosowano niegdyś jako substytut droższego pieprzu.
Obecnie wchodzi on w skład wielu mieszanek przypraw, np. pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich.
Z suszonego cząbru górskiego otrzymuje się tradycyjną przyprawę o nazwie czubrica, szeroko stosowaną w kuchni bułgarskiej.
3. Surowcem leczniczym jest ziele cząbru.
4. Cząber działa:
-
Moczopędnie.
- Pobudza trawienie.
- Ułatwia przyswajanie pokarmu, znosi wzdęcia, zwalnia napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego.
-Rozkurczowo.
- Wiatropędnie.
- Wykrztuśnie.
- Dzięki zawartości karwakrolu ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgnilne
i przeciwrobaczycowe w szczególności u dzieci.
★ Medycyna ludowa zalecała napar z cząbru do zwalczania robaczyc jelitowych (głównie glisty ludzkiej). ★
- Przeciwzapalnie.
- Ze względu na właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne odwar z cząbru bywa stosowany jako płukanka w chorobach gardła.
5. Przy ukąszeniach owadów pierwszą pomoc może stanowić cząber górski
(napar
z ziela lub świeży sok, który wciera się miejsce po ukąszeniu).
CZĄBER W KUCHNI
Cząber
idealnie odnajduje się w kuchni, ponieważ łączy w sobie
pikantność z wyrazistym smakiem ziół. Wspaniale komponuje się z
mięsem, szczególnie
z dziczyzną
oraz drobiem.
Doskonale podkreśla również smak warzyw (szczególnie roślin strączkowych) oraz grzybów.
Kto nie jadł fasolki z cząbrem ten nie może sobie wyobrazić jak bardzo potrafi on poprawić smak!
Z powodzeniem możemy go też dodać do sosów, gulaszu i ryb.
Jak już wyżej wspomniałam, cząber jest składnikiem pieprzu ziołowego i ziół prowansalskich, dlatego dobrze odnajduje się także w kuchni włoskiej.
Doskonale podkreśla również smak warzyw (szczególnie roślin strączkowych) oraz grzybów.
Kto nie jadł fasolki z cząbrem ten nie może sobie wyobrazić jak bardzo potrafi on poprawić smak!
Z powodzeniem możemy go też dodać do sosów, gulaszu i ryb.
Jak już wyżej wspomniałam, cząber jest składnikiem pieprzu ziołowego i ziół prowansalskich, dlatego dobrze odnajduje się także w kuchni włoskiej.
NAPAR Z CZĄBRU
(Przy
biegunkach, nudnościach, przewlekłych zapaleniach
przewodu pokarmowego, nerwicy żołądka, nerwicy
ogólnej, wzdęciach, pasożytach jelit)
5 g ziela na szklankę wrzącej wody. Gotować 2-3 minuty, naciągać 10 minut.
Popijać 1 szklankę 3 razy dziennie po posiłku.
Cząber dobrze jest kupić w sprawdzonych sklepach.
Polecam tu: KLIK
Źródła:
- Górnicka J.: Apteka Natury Poradnik zdrowia; Wydanie IV; Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski Janki,
- Gumowska I.: Ziółka i my; Wydawnictwo PTTK „KRAJ”; Warszawa 1984,
- https://roslinariusz.pl/czaber/
- https://wylecz.to/na-odchudzanie/ziola-na-apetyt/
Cząber dobrze jest kupić w sprawdzonych sklepach.
Polecam tu: KLIK
Źródła:
- Górnicka J.: Apteka Natury Poradnik zdrowia; Wydanie IV; Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski Janki,
- Gumowska I.: Ziółka i my; Wydawnictwo PTTK „KRAJ”; Warszawa 1984,
- https://roslinariusz.pl/czaber/
- https://wylecz.to/na-odchudzanie/ziola-na-apetyt/
Komentarze
Prześlij komentarz