Szafran - najdroższa przyprawa świata
Szafran otrzymuje się z słupków hodowanych krokusów, które po wysuszeniu stają się najdroższą przyprawą świata. Co takiego w sobie kryje ta przyprawa i czy rzeczywiście warta jest swej wysokiej ceny?
Cena szafranu jest wysoka lecz sposób otrzymywania tej przyprawy wymaga czasu i cierpliwości. Szafran otrzymuje się z ręcznie zbieranych słupków hodowanych krokusów. By wszystko poszło dobrze, słupki trzeba zbierać wczesnym rankiem, wtedy kiedy otwierają się kwiaty. Następnie są one suszone i w tym procesie tracą aż ok. 80% pierwotnej wagi! Co za tym idzie do uzyskania 1g szafranu trzeba aż 200 kwiatów krokusa.
Właściwości szafranu
- Działa uspokajająco, ale specyficznie. Znosi nerwice wegetatywne, obniża napięcie mięśni szkieletowych i gładkich, uspokaja drżenie i niekontrolowane nadmierne pobudzenie ruchowe. Nie upośledza przy tym procesów psychicznych i koncentracji, wręcz przeciwnie, na wiele osób działa psychostymulująco, poprawia proces zapamiętywania i odtwarzania informacji.
Szafran zwiększa stężenie serotoniny i dopaminy w ośrodkowym układzie nerwowym, przez co poprawia nastrój i rozwesela. Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Teheranie stwierdzili, iż przyprawa ta jest tak samo skuteczna w leczeniu depresji jak znane leki: fluoksetyna (czyli prozac) i imipramina.
Przy okazji tych badań odkryto także, iż szafran działa łagodząco na objawy napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Aż 75 % kobiet w wieku 20-45, które cierpią na ten syndrom zauważyło znaczne złagodzenie objawów napięcia przedmiesiączkowego. Badania te co prawda wymagają jeszcze potwierdzenia, jednak dają dużą nadzieję kobietom.
- Pomaga w koncentracji psychicznej i ruchowej.
- Znosi objawy depresji i stresu.
- Pobudza płciowo, dlatego uważany jest za afrodyzjak. Pobudza erekcję. Ułatwia i wzmaga skoncentrowanie się na akcie płciowym i fantazjach seksualnych. Wzmaga ukrwienie narządów płciowych
- Pobudza miesiączkowanie.
- Działa żółciopędnie, antyseptycznie i pobudza czynności przewodu pokarmowego.
- Obniża poziom cholesterolu we krwi, hamuje rozwój miażdżycy.
- Nasila skurcze macicy, dlatego nie należy podawać szafranu kobietom ciężarnym.
Zastosowanie szafranu
Właściwości aromatyczne szafranu najpełniej uwalniają się w podwyższonej temperaturze. Najlepsze efekty daje przypieczenie szafranowych nitek w piekarniku nagrzanym do temp. 40-50°C. Po kilku minutach szafran należy rozetrzeć w moździerzu i dodać do potrawy. Prostsze jest rozpuszczenie przyprawy w niewielkiej ilości gorącego płynu z potrawy. Wprawdzie nie daje to takiego efektu, jak podgrzanie szafranu na sucho, ale ułatwia równomierne rozprowadzenie go w całym daniu. Zapach szybko się ulatnia, dlatego szafran dodaje się w ostatniej fazie gotowania.
Szafran harmonizuje z wodą różaną, mlekiem, miodem i alkoholem, zwłaszcza likierem. Wspaniale komponuje się z kardamonem, źle - ze składnikami nadającymi potrawie kwaskowaty smak, przede wszystkim z octem i czerwonym winem o dużej zawartości taniny.
Nie powinno się kupować tej kosztownej przyprawy na zapas, ponieważ tyko przez rok zachowuje pełnię swych zalet.
Szafran do potraw
W Polsce szlacheckiej wygląd potrawy był równie ważny jak jej smak, zastawiony bowiem do uczty stół miał świadczyć o bogactwie i władzy gospodarza. Toteż sypano szafran do potraw i "pozłacano" nim mięsiwa nieraz bez umiaru. Z tych czasów pochodzi popularne w staropolskiej kuchni zalecenie: "Pieprzno i szafranno, moja mościa panno". Nasi przodkowie barwili też szafranem cukry używane do zdobienia ciast, a zwłaszcza mazurków. Jeszcze przed drugą wojną światową w zamożniejszych polskich domach na wielkanocnym stole nie mogło zabraknąć szafranowej baby.
W dzisiejszej kuchni szafran jest dodawany do rosołu, drobiu, ryżu, ryb, baraniny, zupy rybnej. Prawdziwa kawa po arabsku również zawiera w swoim składzie szafran.
Szafran do celów leczniczych
Zalecane dawki szafranu wynoszą 1-1,5 g/dzień. Można ją spożyć na raz w ciągu dnia, lub rozłożyć na kilka porcji, np. po 500-600 mg 2-3 razy dziennie.
Nalewka szafranowa
(na nerwicę, nadmierne zdenerwowanie, pogorszenie nastroju)
Nalewkę należy zażywać 1-3 razy dziennie po 5 ml, w razie mocnego zdenerwowania i nerwicy – 10 ml. Nalewkę sporządzamy zalewając 1 łyżkę szafranu 300 ml alkoholu 40-60%. Po 7 lub kilkunastu dniach nalewkę przecedzamy.
Napar wodny lub mleczny z szafranu
(na kaszel, grypę, jako afrodyzjak)
1-1,5 g szafranu zalewamy wrzącym mlekiem lub wodą, odstawiamy na 20 minut. Przecedzamy. Pijemy w ciągu dnia w trzech porcjach. Przy kaszlu i osłabieniu grypowym mleko szafranowe dosładzamy miodem. Jako afrodyzjak – 10 ml nalewki przed stosunkiem lub 1 g świeżo sproszkowanego szafranu popijamy gorącą herbatą.
Gdzie można kupić szafran?
Szafran kupisz tu: KLIK
Źródła:
- /rozanski.li/?p=205
- kobieta.pl/zdrowie/diety-zdrowo-jesc/zobacz/artykul/szafran-przyprawa-cenniejsza-niz-zloto/
- zycienaszczycie.pl/szafran-przyprawa-na-wage-zlota/
- ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,1402802,Szafran.html?as=1
Komentarze
Prześlij komentarz