CHILI (Capsicum)
Uznawana jest za królową wśród ostrych przypraw.
Ten
czerwony proszek o diabelsko pikantnym smaku niejednego intryguje
swoją nazwą. Chili pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Po
odkryciu Nowego Świata przez hiszpańskich i portugalskich
konkwistadorów trafiła do Europy, a następnie do Indii.
Nazwę chili
nadali przyprawie właśnie owi konkwistadorzy, którzy mylnie
wierzyli, że ognista przyprawa pochodzi z Chile.
Papryczka
chili, zaraz po soli, jest najbardziej
popularną przyprawą na świecie.
Dodaje się ją do dań mięsnych, warzywnych, sosów, a nawet drinków i czekolady.
Dodaje się ją do dań mięsnych, warzywnych, sosów, a nawet drinków i czekolady.
Ciekawostki :
- Poza
atrakcyjnością smakową, papryczka chili może poszczycić się
wspaniałym związkiem chemicznym - kapsaicyną,
która według badań - niszczy komórki
nowotworowe,
działając na ich mitochondria. Alkaloid ten działa podobnie jak
witamina A, C czy E, tj. unieszkodliwia cząsteczki uszkadzające
komórki, które podejrzewa się o przyczynianie do powstawanie
chorób
serca
.
- Piekielna
sybstancja zawarta w papryczkach chili poprawia w tajemniczy sposób
nastrój. Dzieje się tak, dlatego, że w odpowiedzi na ból, nawet
tak nieznaczny, organizm
produkuje endorfiny
- hormony,
które mają za zadanie uśmierzyć ból, a przy okazji powodują
poprawę humoru :) .
- Przyspiesza
przemianę materii i może
przyczyniać się do spalania większej ilości kalorii. Obniża poziom cholesterolu.
Jeśli chcecie poczytać więcej o drogocennym wpływie tej przyprawy na przemianę materii i odchudzanie, a także dowiedzieć się wszystkiego o ostatnim hicie internetu - Diecie 3D Chili zajrzyjcie tu: DIETA 3D CHILI
Jeśli chcecie poczytać więcej o drogocennym wpływie tej przyprawy na przemianę materii i odchudzanie, a także dowiedzieć się wszystkiego o ostatnim hicie internetu - Diecie 3D Chili zajrzyjcie tu: DIETA 3D CHILI
- W
porze zimowej dodana do potraw skutecznie rozgrzewa
nasz organizm, a także zaostrza apetyt.
- Piekącego
smaku chili
nie można ukoić wodą, gdyż kapsaicyna zawarta w niej jest
alkaloidem, który nie rozpuszcza się w wodzie. Gdy szukamy ratunku
po zjedzeniu ostrego dania, lepiej popijmy je czystą wódką,
mlekiem lub przegryźmy czymś tłustym, gdyż kapsaicyna jest
rozpuszczalna jedynie w
tłuszczach i alkoholach.
- Piekąca
substancja z papryczek
chili
znalazła już rozmaite liczne zastosowania poza kuchnią smakosza.
Wykorzystywana jest na przykład jako obronny
aerozol ("gaz pieprzowy") czy gaz łzawiący
.
Przepisy z przyprawą chili :
PIKANTNA ZUPA Z CHILI
Składniki:
0,5kg
mięsa mielonego , 4
duże cebule , 1 łyżeczka papryki chili w proszku ,
4
łyżki koncentratu pomidorowego ,
1
łyżka przyprawy typu 'warzywko' , pieprz
czarny ,
0,5
litra bulionu , 2 puszki czerwonej fasolki , 2 puszki pomidorów ,
sól, oliwa z oliwek - Cebule pokroić w
plastry i usmażyć na oliwie z oliwek.
- Dodać mięso
mielone i usmażyć mieszając tak, by nie było grudek.
- Dodać papryke
chili, 'warzywko', sól i pieprz.
- Mięso i cebulę
zalać bulionem.
- Dodać koncentrat,
rozdrobnione pomidory bez skórki razem z zalewą i dusić, aż zupa
zgęstnieje.
- Na końcu dodać
fasolkę i delikatnie mieszać.
- Przyprawiać do
smaku solą, pieprzem i chili.
- Podawać na gorąco.
Smacznego :)
Przyprawę chili możecie kupić tutaj: CHILI
Komentarze
Prześlij komentarz